Esihenkilönä ja johtajana jaksaminen



”Yrityksen uudistuminen on tulosta organisaatiossa toimivien ihmisten toiminnan muutoksesta. Toiminnan muutos on puolestaan tulosta ajattelun muutoksesta. Johtamisen tehtävä on auttaa ihmistä ensin uudistamaan ajatteluaan ja sitten toimintaa.”  Kiteytti taannoin kokenut esihenkilö keskustelumme muutoksen johtamisen taidoista. Toteamus kuvaa esihenkilön työmaata oivallisella tavalla. Ajattelu ja ajattelun johtaminen ovat esihenkilöiden ja johtajien työn ytimessä.  

Esihenkilö voi onnistua työssään vain alaistensa onnistumisen kautta luomalla puitteet sujuvalle työnteolle. Ja toisinpäin, huonosti voiva esihenkilö voi olla itse suurin este onnistumiselle, jos hän vaikuttaa työyhteisön tunneilmastoon kielteisesti.  

Mielen hyvinvointi on siis varsin keskeinen osa esihenkilöiden toimintakykyä alati muuttuvassa toimintaympäristössä. Työ kuormittaa sosiaalisesti ja kognitiivisesti. Kuormittuneisuuteen liittyvät ongelmat tulevat esille juuri niissä tilanteissa, jossa esihenkilö on vuorovaikutuksessa alaistensa kanssa. Kyky käsitellä erilaista tietoa, perä perää jatkuva palaveriruuhka ja asioista toiseen siirtyminen haastavat mielen voimavaroja.  

Kuormituksen ylittäessä kantokyvyn rajat jaksamiseen liittyvät ongelmat näyttäytyvät ensin äreänä, töksähtelevänä käytöksenä, päätöksenteon ongelmina tai ylipäätään arvaamattomuutena toiminnassa. Sitten ammatillisina itsetunto-ongelmina ja lopulta työuupumuksena. Esihenkilön jaksamiseen liittyvät vaikeudet ovat luonnollisesti vakava ongelma henkilökohtaisella tasolla. Toimenkuvan takia vaikutukset ulottuvat kuitenkin myös laajemmalle koko työyhteisöön, ja lopulta taloudelliseen tulokseen ja työnantajamielikuvaan asti.      

Organisaatiotasolla on tärkeää tunnistaa esihenkilöiden työssä olevat psykososiaaliset kuormitustekijät ja kehittää käytäntöjä esihenkilöiden jaksamisen varmistamiseksi. Miten johtamisen johtamista kehitetään niin, että esihenkilöillä on tuki ja tila tehdä omaa työtään? Mitkä ovat ne yhteiset foorumit, joissa esihenkilöt voivat tavata ja keskustella myös jaksamiseen liittyvistä ongelmista ja ratkaisuista?

Yksilötasolla omien kuormitustekijöiden tunnistaminen, niihin kytkeytyvien toimintamallien tiedostaminen ja mahdollisesti poisoppiminen ovat jaksamiseen liittyvä vipuvarsia: Mitkä kuormitustekijät johtuvat työstä ja sen reunaehdoista, mitkä kumpuavat ristiriitaisista rooliodotuksista? Miten työpaikan haastavat ihmissuhteet vaikuttavat, ja miten esimerkiksi yksinäisyys tai jatkuva keskeneräisyyden tunne kuormittavat?

Risto Havunen (YTM, executive MBA) on sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti. Hän on toiminut yrittäjänä ja johdon konsulttina yli 25 vuotta ja kirjoittanut aiheesta useita johtamisoppaita. Vastaanotollaan hän keskittyy erityisesti esihenkilöiden hyvinvointiin

Uusin kirja Jaksamisen opas esihenkilölle ilmestyi 2024 joulukuussa

Kirjoitus on alkuperäisesti julkaistu Claritin sivuilla

0 kommenttia :