Bisnes on bisnestä ja Mooses on Mooses
Monille työssäkäyville lomaltapaluu ei ole kummoinenkaan juttu, päinvastoin lomatekemiset on mukava vaihtaa töihin ja sovitella ajatukset harrastuksista ammatin pariin. Mutta on myös tilanteita, jolloin pitkän vapaan jälkeen työasioista ja arjen rytmistä kiinni saaminen hieman kestää. Toisinaan työssä ja sen tekemisen tavoissa on niin paljon rasitustekijöitä, että loma ei riitä palautumiseen ja tekemättömät työt ahdistavat jo valmiiksi. Myös yksityiselämän asiat saattavat loman aikana kärjistyä niin, että keskittyminen työhön herpaantuu. Tai sitten pännii ihan muuten vaan.
Esimiehen ei tarvitse edes yrittää lukea toisen ihmisen ajatuksia ja käyttäytymisen syitä on vaikea ulkopuolisena ymmärtää. Ei savua ilman tulta, eli jos epäilys herää on yksinkertaisinta ja nopeinta kysyä, miten asiat työntekijän mielestä ovat ja sitten pyrkiä yhteiseen ratkaisuun. Kysymyksen ”mitä sinulle kuuluu” esittäminen ja vastauksen kuunteleminen on hyvin tulosvaikutteista toimintaa!
Kun ei nappaa: 7 ohjetta asioiden puheeksiottamiseen
1. Mieti mikä on alaisen kannalta sopiva hetki yhteiselle keskustelulle
2. Muista kertoa miksi otat asian puheeksi, ihmiset tekevät helposti vääriä tulkintoja taustoista
3. Säilytä malttisi, äläkä oleta, että alaisesi riemastuu jos otat negatiivisen asian esille
4. Älä siirrä työn tekemiseen liittyvien ongelmien ratkaisua hr:ään tai työterveydelle
5. Kun toiminta kaipaa muutosta, painota keskustelussa sitä, mitä haluat alaiseltasi nykyisen sijaan
6. Tarjoa apuasi asian ratkaisemiseksi, mutta älä tuputa omia ideoitasi
7. Sovi etenemisestä ja seurannasta
Yksityiselämän ongelmat ovat huomattavasti harmaamman rajan takana. On tärkeää kuulla ja antaa mahdollisuus kertoa omista asioista, mutta varsinaiset ratkaisutoimenpiteet työtekijän yksityiselämässä eivät kuulu esimiehen tehtävänkuvaan. Toki tilannetta voi ja pitää helpottaa erilaisilla työn tekemiseen liittyvillä järjestelyillä. Jos loman aikana esimerkiksi parisuhteen asiat ovat kärjistyneet, saattaa työ olla hyvä kanava saada etäisyyttä yksityiselämän pyörteisiin – toisaalta yksityiselämän ongelmat eivät ratkea työkuormaa lisäämällä ja töiden haaliminen saattaa johtaa myöhemmin ylikuormittumiseen.
Yksityiselämässämme on aikoja, jolloin elo ei ole ruusuilla tanssimista ja vapaa-ajan ongelmat heijastuvat työhön. Muurin rakentaminen yksityiselämän ja työelämän välille on mahdotonta. Onnistuminen työssä vaikuttaa vapaa-aikaan, tasapainoinen ja henkisesti rikas vapaa-aika puolestaan lisää onnistumista työaikana. Samoin vaikuttavat myös negatiiviset asiat. Epäonnistumiset työssä heijastuvat vapaa-ajalle ja yksityiselämän murheet työhön. Siitä, kuinka voimakas yhteys välillä vallitsee, tuskin kannattaa keskustella; toisilla se on voimakkaampi, toisilla heikompi. Merkityksellistä tässä yhteydessä on se, että kumpaakaan elämän osa-aluetta ei kannata valjastaa kokonaan ratkaisemaan toista.
Ei ole oikea periaate, että yksityiselämän ongelmien ratkaisuun haetaan tukea koko työyhteisöltä tai lähipiiri kuormitetaan työpaikan ongelmilla. Pikemminkin toisinpäin, nämä kaksi maailmaa on syytä pitää sopivasti erillään. Kun esimiestyössä keskitytään siihen, että työpaikan rakenteet ovat kunnossa ja palvelemassa sitä tehtävää, jota työpaikalla ollaan asiakassuhteiden eteen tekemässä, saadaan tukea ja turvallisuuden tunnetta, mikä luo pohjaa elämän hallintaan kokonaisuudessaan.
Tietokirjailija Risto Havunen toimii konsulttina ja yrittäjänä Hippocampus Networksissä. Artikkeli on alkuperäisesti julkaistu Talentumin Esimiehen käsikirjassa 2013
0 kommenttia :